Lydnad

Att träna och tävla i lydnad är roligt både för dig och hunden, och vem vill inte ha en lydig hund?


I lydnad börjar man tävla i klass 1 tidigast när hunden uppnått 10 månaders ålder och när man uppnått uppflyttningspoäng så kan man välja att gå vidare och tävla i nästa högre klass. Många väljer dock att stanna kvar i samma klass och erövra ytterligare två förstapris för att på det sättet få ett så kallat lydnadsdiplom (LP). Denna titel skrivs även in i hundens stamtavla.


I klass 1 ingår det moment som linförighet, inkallning och hopp. Längre upp i klasserna tillkommer det apporteringar av olika slag, sändande, fjärrdirigering m.m. Mer om detta kan läsas i de officiella lydnadsregler för de olika klasserna som finns på Svenska Brukshundklubbens hemsida (se länk nedan).

Klättringen mot toppen går via klass 2, klass 3 och slutligen Elitklassen. Den som klarar att få tre första-priser i elitklass kan skriva SELCH (svensk lydnadschampion) framför sin hunds namn i stamtavlan.
Uppflyttningspoäng och första pris i elitklass motsvarar 80% av respektive klass totalpoäng.

SM i lydnad arrangeras tillsammans med Agility-SM varje år och dit kvalificerar sig de 60 ekipage som får ihop den högsta kvalpoängen. (Se vår sida med länkar för alla kvallistor.)

Läs mer om lydnad på Svenska brukshundklubbens hemsida.

De officiella reglerna för de tävlingslydnad hittar du här

Statuter för klubbmästerskap i lydnad - läs dokument här.

Snö

Casper

Fred2