Ny i klubben

Varmt välkommen som medlem till SBK Göteborgsavdelningen. Det är våra medlemmar som gör klubben och vi är glada att du är en del av den. På klubben finns en mängd intresseområden och vi ägnar oss åt en rad olika hundsporter. Vi är vidare ägare till olika raser och hundar, vilket vi ser som en stor tillgång.

Vår verksamhet bygger på att vi hjälper varandra och är till största delen ideellt driven. Det finns alltid en mängd uppgifter att utföra i klubben och som vi behöver hjälpas åt med att genomföra tillsammans. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller tävlar på elitnivå, allt engagemang och hjälp man kan bidra med till klubben är guld värt. Att hjälpa till som exempelvis funktionär på någon av våra många tävlingar vi arrangerar, eller som medhjälpare på kurs och dylikt, ger dessutom nya medlemmar en chans att lära känna andra medlemmar, och äldre medlemmar en chans att lära känna nya. Dessutom innebär det ofta helt unika chanser att få en inblick i olika delar av hundverksamheten och värdefulla kunskaper. Så, tveka inte om du skulle kunna tänka dig att avsätta lite tid och kraft för att ta dig an någon syssla för klubbens räkning. Alla behövs!

Tveka inte att höra av dig till någon av klubbens medlemmar eller, klubbens sektorer eller övrigt ansvariga om du har frågor som inte du hittar svar på nedan.

Alla är välkomna att skicka in text på sådant ni tycker skulle vara bra att få veta till webbgruppen@sbkgoteborg.se.SBK Göteborgsavdelningen är en lokalklubb i Svenska brukshundklubben. Vi följer därmed de regler och ordningar som beslutas av brukshundklubben centralt. Vår klubb är en ideell förening, som bygger på medlemmarnas intresse och engagemang.
Det är vi tillsammans som ÄR SBK Göteborgsavdelningen!

I vår klubb är alla ekipage välkomna, oavsett ras eller utbildningsnivå.
I vår klubb finns en mängd intresseområden och olika medlemmar ägnar sig åt olika hundsporter. Vi betraktar det som en tillgång!
Det vi har gemensamt är ett intresse för hunden, och det ska vara en utgångspunkt för all vår verksamhet.

Policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning
Som en del av Svenska brukshundklubben så har vi förbundit oss att följa den policy för hundträning och hundhållning som tagits fram – tidigare omnämnd som ”dressyrpolicy”. Vi anser att det är ett oerhört viktigt dokument och uppmanar alla våra medlemmar att läsa och ta till sig den. 

Skott
I vår klubb finns två tillfällen i veckan för skotträning. Skott kan förekomma på appellplanen vid följande tillfällen;
Torsdagar 19:00-19:30 (Oftast i samband med öppna träningen, ”bruksskott” prioriterade) Söndagar 16:00-19:00 (Oftast i samband med IPO-träning, ”IPO-skott” prioriterade)

Kom ihåg att prata med varandra vid dessa tillfällen, så att skotträningen sker i organiserad form och ingen blir överraskad.
OBS! Kom ihåg att skott från de närliggande skjutbanorna kan förekomma i princip när som helst på dygnet, alla dagar i veckan

Löptiksområde
När din hund löper är du välkommen att träna på den lilla appellplanen, strax intill parkeringen, men inte på den stora planen. Undantag görs naturligtvis för tävling i de grenar som tillåter löptikar. Det kan också vara lämpligt att inte ta med din höglöpande tik in i klubbhuset, av respekt för hanhundsägare.

Hundar i klubbhuset
Du är välkommen att ta med din hund in i klubbhusets nedre våning. Tänk bara på att;
• städa upp/torka efter din hund om den smutsar ner
• använda koppel och hålla avstånd till andra hundar
• inte använda klubbhuset som ”lekstuga” för hundar
• du är ansvarig för din hund och, om olyckan är framme, eventuella skador som den orsakar

Hundar på klubbområdet
Du är välkommen att rasta din hund på klubbområdet, kring parkeringen och på de små stigar och grusvägar som finns. Försök att se till att din hund är färdigrastad innan ni kliver in på appellplanen. Självklart plockar vi upp efter våra hundar.
När du rastar och promenerar din hund på klubbområdet är det viktigt att du håller den kopplad eller under sådan kontroll att den inte kan komma fram till andra ekipage, eftersom det finns många hundar som inte uppskattar närkontakt med andra hundar.
På appellplanen får man självklart ha hunden lös vid träning och lekbelöning, om den inte springer fram till andra ekipage och stör. I sådana fall ska den även här vara kopplad.

På appellplanen är alla välkomna att träna sina hundar, i olika discipliner och på olika nivåer. Vi har stora träningsytor till vårt förfogande och med god kommunikation så får vi plats allesammans.
Om det skulle uppstå utrymmesbrist gäller följande;
- Kursverksamhet och tävlingar/prov har alltid företräde framför enskild träning
- Om planen är uthyrd har dessa självklart företräde framför enskilda ekipage
- Enskild träning. Den som först befinner sig på en viss del av planen har rätt att träna där. Välj dock gärna din träningsplats med omsorg, utifrån din hunds förutsättningar och tävlingsgren.

Om planen är släckt när du vill träna så kan du själv tända ljuset. Knappen sitter till vänster om trappan från altanen på framsidan av klubbhuset. Lamporna är inställda på timer, så du behöver inte tänka på att släcka ljuset när du är klar.

Öppen träning på appellplanen
Under vår- och hösttermin är det öppen träning på torsdagskvällarna. Det är ett utmärkt tillfälle för dig som medlem att lära känna klubben och knyta kontakter, ofta – men inte alltid – finns flera träningsgrupper på planen som tränar olika tävlingsgrenar. Ungefärligt schema lyder enligt följande:
19.00 Platsliggning med skott
19.15 Budföring med skott
19.30 Platsliggning utan skott
19.35 Sittande i grupp
19.40 Budföring utan skott
När budföring utan skott är färdig kan man ta hjälp av träningsansvariga för att träna andra moment. Observera att skott- och kommenderingsträning endast sker om det finns ansvariga uppsatta. Det kan alltså hända att det vissa torsdagar inte blir någon organiserad träning. Ett sätt att se till att träningarna alltid blir av är att själv anmäla sig som ansvarig.

Städning
Det är alla medlemmars ansvar att se till att klubbhuset är i gott och städat skick. Städredskap finns i skåp i köket. Från och med februari 2015 måste de som önskar kvittera ut nyckel till klubbhuset också skriva upp sig för en veckas städansvar per år. 

Hund i bur/bil
I klubbhusets källare finns ett antal burar som du gärna får använda om du behöver förvara din hund en stund. Tänk bara på att inte låta din hund sitta där längre tid än vad som är tillåtet, eller av andra skäl än det som är godkända, enligt Jordbruksverket.

Medlemskommunikation
Klubben har en officiell hemsida, www.sbkgoteborg.se, och där hittar du all information du behöver om verksamheten. Ta gärna en titt där för att bekanta dig med klubben och vår verksamhet. Om vi får din mejladress så får du ett nyhetsbrev en gång i månaden, där kan du läsa om aktualiteter för månaden som kommer. En hel del information hittar du också på anslagstavlorna i klubbhuset, t.ex. kallelser och handlingar till medlemsmöten.

Slutligen, medlemmarna har en grupp på facebook – men det är inte klubbens officiella kommunikationskanal. Gå gärna med där om du t.ex. vill hitta träningskompisar eller skapa kontakt med andra medlemmar. Sök på ”SBK Göteborgsavdelning”.

Kontakta webbgruppen

Tveka inte att höra av dig om du har några funderingar.

Epostadresser till styrelsemedlemmar och sektorer.

webbgruppen@sbkgoteborg.se